Wednesday, September 28, 2011

Kamera Idamanku musnah

Assalammualaikum
warghhhh....sedihnye hati ini apabila tak dapat memiliki kamera DSLR idamanku
Tak terkira sedih rasa hati ini...
tak dapat digambarkan dgn kate-kate...(ayat poyo mcm org mati anak)
Sebelum ni ad jugak angan nak pegang NIKON D90...
Tapi nampaknya tak kesampaian lah hajat aku tu...
Sekarang ni aq pakai NIKON D3100 je...
Ingat nak upgrade ke NIKON D90 dengan trade in NIKON D3100 tu...
Tapi bile aq tanya org kedai tu,dia cakap macam ni....
Ikuti perbualan tersebut...

"awak punye kamera saya ambik dgn harga RM1200"
"NIKON D90 berape harga dia???"
"NIKON D90 harga dia RM 2850"

Lantas aku berfikir sejenak...
Rm2850 - RM1200 = RM1650
Uishhhh...banyak 2...boleh beli NIKON D3100 lagi 1...
Pastu kira pulak duit dalam bank...

Dalam Maybank ade RM1008
Dalam Bank Islam ade RM 500
Dalam Hong Leong ade RM 50

Bile total up sume jadi= RM1008+RM500+RM50= RM 1558
Harga dia RM1650...
So bile dah (+/-) =RM1650-RM1558 = RM92
Uishhh...mane nak carik duit...Kalau mintak kat mama confirm nanti kene sembelih
Pinjam kat Ah-long ckit sangat...confirm tak lulus...
Kalau dapat pinjam pun mesti duit simpanan aq habis....
Bertambah marah lah mama tercinta ku itu...
tak sanggup...

So bile difikir-fikirkan baik aku stay je dengan NIKON D3100...
So aku akan tambah beberape accesories kat DSLR aku...
Aku nak beli speedlite(Nissin),CPL filter(HOYA) and maybe Battery grip...
Anggaran kos dlm RM800...
Orang kate tak pe melabur dekat benda yang kite minat...

Melepas sudah DSLR idamanku...sedih....
Tapi memang ad sesetengah ape yang kite hajatkan tak akan dapat...
Kadang-kadang kite kene jugak berkorban...
Mungkin ini bukan rezeki aku kali ni...
Mungkin nnt esk aku dapat plak pakai NIKON D3x...
Sape tau kan...


Yang ni aku punye...NIKON D3100..

Nak upgrade ke
|
|
|
v

NIKON D90

TAPI


|
|
|
V

UPGRADE FAILED





P/S: Bufday nnt nak mintak kat ayah lah...akak aku dapat keta...aku dapat ni cukup lah...